Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar Neler?
Şüphesiz kitaplar, hayal gücünün en iyi besleyicileri olarak hayatımızın başköşesinde yer etmeyi başarmış yegâne parçalardır. Kimi zaman soğuk bir kış akşamında sıcak bir battaniyenin altında, zihnimizi sıcak iklimlere taşıma gibi güzellikleri de vardır. Yolculuğunuzun rotasını da seçtiğiniz kitap belirler. Kitaplar, bizim bitmeyen yolculuğumuzdur. Biz okudukça yol uzar, mekân değişir, yeni insanlar tanırız. Kuşkusuz ve muhakkak gitmemiz gereken yerler ve tanımamız gereken insanlar olacaktır. Mutlaka okunması gereken kitaplar listemiz ile de ufkumuzu genişletmenin yolunu açıyoruz.Bu yolculukta hikâyeleriyle bizi büyüleyen romanlar, at gözlüklerini kenara atmamızı sağlayan kitaplar ve en önemlisi içinde biraz da kendimizi bulacağımız klasikler yer alacaktır. Bir çocukken de bir yetişken de binebileceğiniz bir salıncak misali okunması gereken kitaplar sizler için sıralanıyor. Kitaplar, wmloji yazarlarınca seçilmiş olup bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Liste, yazarların bireysel zevkleriyle derlenmiş olup, yorumlarınızla birlikte genişletilebilir ve yeni içeriklerle desteklenebilir.
Derlenen Okunması Gereken İlk 10 Kitap Aşağıdaki Gibidir:
1.Nutuk – Atatürk
Nutuk kitabı ne anlatıyor? Her Türk vatandaşının mutlaka okuması gereken Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini kendi kalemiyle anlattığı, Türk Tarihi için önemli eserlerden bir tanesidir. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı (19 Mayıs) dönemden 1927 yılına kadar olan süreci içermektedir.
2.Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery
Çocuklar için yazıldığı kanısı hâkim olsa da yetişkinler için adeta bir cevher niteliği taşıyan Küçük Prens, Antonie De Stain tarafından kaleme alınmıştır. Evrende gezinmeye başlayan Küçük Prens’in kendi gezegeninden ayrılıp dünyaya gelmesi ve dünyadaki pilot ile karşılaşmasını anlatır. Kitap şimdiye kadar 210 ayrı dile çevrildi.
3.Şeker Portakalı – Jose Mauro De Vasconcelos
Şeker Portakalı kaç yaş için uygun? Küçük bir çocuğun büyüme hevesini anlatan bu kitap, Jose Mauro De Vasconcelos tarafından kaleme alınmıştır. Yazarın başyapıtı kabul edilen Şeker Portakalı, Zeze’nin hayal gücünün sınırsızlığı ve bir portakal fidanı ile yaptığı diyalogların çarpıcı yansımalarını içerir.
4.Hayvan Çiftliği – George Orwell
George Orwell’in ses getiren romanlarından olan Hayvan Çiftliği, Distopik atmosferiyle hem tüyler ürpertici hem de çekici bir yan barındırıyor. Derin bir sistem eleştirisini de içinde barındıran roman çağdaş klasikler arasındaki haklı yerini ediniyor. Bu çarpıcı hiciv, Beylik Çiftliği’ndeki hayvanların insanlara başkaldırısını ve zamanla başkaldırdıkları şeye dönüşmelerini ele alıyor.
5.Kinyas ve Kayra – Hakan Günday
Hakan Günday’ın ilk eseri niteliği taşıyan kitap, yeraltı edebiyatının en sevilenleri arasındaki yerini edinmeyi başarıyor. Paradokslar, felsefi öğeler ve sürükleyici bir hikâye, kitapta aradığınız her şeyi bulmanızı sağlıyor. Eleştirmenlerden tam not alan roman, Kinyas ve Kayra’nın Afrika’dan Türkiye’ye doğru uzanan suç maceraları ile şekillenmektedir.
6.Huzursuzluk – Zülfü Livaneli
Hepimizin zaman zaman hissettiği huzursuzluk hissini Livaneli, bu romanında Orta Doğu’nun insafsız yüzünü anlatarak hissettiriyor. Hüseyin, savaşın ve dünyanın yaraladığı bir yezidi kıza aşık olur. Orta Doğu’nun yaşamış olduğu yoksulluğu, açlığı ve ölümü de bu aşkla harmanlayarak okuyucuya sunmaktadır.
7.İnce Memed – Yaşar Kemal
Yaşar Kemal’in kalemi ile can bulan İnce Memed, Anadolu’nun Cumhuriyet dönemlerindeki ilk yıllarının bir yansıması gibidir. Dönemin halkının cehaleti ve sefaleti konu alınır. Ağaların hüküm sürdüğü ve köylünün ezildiği dönemde yaşanılan gerçek hikayenin bu uyarlaması, bir isyanın dile getirilişidir.
8.Düğümlere Üfleyen Kadınlar – Ece Temelkuran
Ortak bir amaç uğruna birleşen 4 kadının yolculuğunu anlatan bu kitap, kimi zaman mistik bir edayla sizi içine alırken kimi zaman gerçek hayatın acımasızlığını yüzünüze vuruyor. Ortadoğu’da geçen roman, Ece Temelkuran tarafından kaleme alındı. Kadınların dilinden anlayan ve kadınları olabildiğince çıplaklığıyla anlatan bir kitap… “Bir kadın ya da bir ülke nasıl sevilir sahiden?”, “Bir erkek bir kadının nefesi kadardır, başka hiçbir şey değildir…”
9.Tutunamayanlar – Oğuz Atay
Oğuz Atay’ın kaleme aldığı bu ilk roman, Modern Türk Edebiyatı için başyapıt niteliği taşıyan romanlardandır. Adından da anlaşıldığı üzere romanın odak noktası olan Selim Işık gibi tutunamayanların hikâyesini anlatır. Selim Işık intihar etmiştir ve hayatındaki tüm kişiler yakın arkadaşı Turgut’un gözünden incelenmektedir. Olric ise romanın en çok dikkat çeken karakterlerindendir.
10.Dövüş Kulübü – Chuck Palahniuk
Bir dönemin en popülerlerinden olan ve bugün kült filmler arasındaki yerini alan Dövüş Kulübü, aslında bir kitaptı. Bilmeyenler için şaşırtıcı olan bu bilgi, kitaba daha farklı bakmanızı sağlıyor. Film yerine kitabı tercih edenler için Dovüş Kulübü, modern toplum hastalıklarına odaklanıyor.