Eki Görüntüle 71Zor kazanılan tüm SEO kazançlarınızı sitenizi taşırken kaybetmeye gerek yok. Shopify'a geçiş için en iyi 7 SEO uygulaması burada.
Yeni Shopify mağazanızın organik trafiğini, satışların buharlaşmasını ve arama sonuçlarında 1. sayfa sıralamalarının düştüğünü gördüğünüzde hissedeceğiniz çaresizliği hayal edin.
Yeni Shopify sitenizi oluşturmak için aylar harcadıktan, web tasarımcıları ve geliştiricilerle gidip gelen uykusuz geceler geçirdikten, Analytics'inizi yenilemekle ve satışların tekrar damlamasını beklemek için harcadığınız saatlerden sonra ticaret sitenizdeki hit ve satışları yakalayamadınız mı?
Ama merak etme bu sana olmayacak!
Shopify'a geçiş için en iyi SEO uygulamalarını takip ederek endişeyi ortadan kaldırabilir ve yeni Shopify mağazanıza sorunsuz bir geçişin önünü açabilirsiniz.
Neden Shopify'a Geçmelisiniz?
Shopify, bağımsız e-ticaret markalarının şubeleşmelerini ve mağazalarını kendi şartlarına göre büyütmelerini desteklemede dünya lideridir.Shopify Nedir? Nasıl Kullanılır
Satıcıların markaları ve pazarlamaları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlayan Amazon'a harika bir alternatif.
2021'de Shopify platformu üzerinden 175,4 milyar dolarlık satış yapıldı.
Yakın zamanda Hello Fresh ve French Connection gibi bazı büyük markalarıda memnuniyetle karşıladılar.
Tükenmez bir uygulama kitaplığı ve Shopify pazarlama uzmanlarına ve geliştiricilerine erişim ile, işinizi bir sonraki seviyeye taşımak için kapsamlı ve çekici bir platformdur.
Mağazanızı Shopify'a Taşıma
E-ticaret mağazanızı Shopify'a taşımaya hazırsanız, geçişin SEO sonuçlarını anlamak için zaman ayırın.Herhangi bir işletme sahibinin isteyeceği son şey, zor kazanılmış tüm alan otoritesini, geri bağlantılarını ve organik trafiğini kaybetmektir.
İşletmeniz ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, yeni bir e-ticaret platformuna geçiş yapmak kolay bir süreç değildir ancak bu uyarıyı dikkate alın ve plan yapmadan mağazanızı Shopify'a taşımayın.
Bir taşıma işlemini doğru bir şekilde planlamaz ve yürütmezseniz, taşıma işlemini takip eden haftalarda organik trafik %50 oranında kesilebilir.
Taşıma gerçekleştiğinde, yerinde 301 yönlendirme yoksa, bu her yerde 404 sayfa ve tarama hatalarıyla sonuçlanır.
Bu hatalar, Google botlarına sayfaları taramayı durdurmaları için sinyal verir ve tahmin edebileceğiniz gibi, trafiğin düşme uzun sürmez.
Tarama olmaması, dizine ekleme olmadığı anlamına gelir ve dizine ekleme olmaması, arama sonuçlarında hiçbir URL'nin gösterilmeyeceği anlamına gelir.
Ve böylece zor kazanılan SEO'nuza veda edebilirsiniz.
Taşıma Öncesi
1. Yeni Shopify Mağazasını Kurun
Önce sisteme Kaydolun ve bir plan seçin.Sonra ihtiyaçlarınıza göre bir Shopify teması seçin.
Bunu, mağazanızın kanonik bağlantı yapısını ve SEO kurulumunu yenilemek için bir fırsat olarak görün. Aşağıda paylaştığım soruları kendinize sorun ve ona göre bir yol izleyin.
En üst sıradaki sayfalarınıza veya en yüksek değere sahip koleksiyonlarınıza veya ürünlerinize sitenizin navigasyonu aracılığıyla erişilebiliyor mu? Navigasyonun akışı, müşterinizin aradığını bulmasını kolaylaştırıyor mu?
Shopify, benzer ürünleri gruplamak için "koleksiyonlar" kullanır. Bunlar SEO için kritik sayfalardır ve ürünlerinizin mantıklı bir şekilde kategorilere ayrılmasını sağlar.
Mağazanızın ana sayfalarını denetlemenin ve gözden geçirmenin şimdi tam zamanı. Shopify'da "sayfalar" doğası gereği bilgilendiricidir ve "Hakkında" sayfanızı, "İletişim" sayfanızı, "Nakliye ve Teslimat" sayfalarınızı vb. içerir. Bunun gibi sayfalar sitenizin SEO'su için önemli güven sinyalleridir.
Bunlar işlem sayfalarınızdır ve anahtar kelimeler büyük olasılıkla işlemsel nitelikte olacaktır. Shopify, ürün adına göre otomatik olarak ürün URL'leri oluşturur, ancak ürünlerinizi oluştururken veya incelerken bunları düzenleyebilirsiniz. Halihazırda yayınlanmış bir üründe değişiklik varsa, yeni URL'ye otomatik bir 301 yönlendirmesi oluşturulur.
Shopify, blog içeriğinizi kendi platformunda barındırır. Artık blogunuzdan yararlandığınızdan ve gereksiz içeriği taşımadığınızdan emin olmak için bir içerik denetiminin zamanı geldi.
2. Kanonik Bağlantı Yapısını Gözden Geçirin
Kanonik bağlantı yapısı, arama motorlarına hangi sayfayı sıralamak istediğinizi söyler.Örneğin, birden fazla koleksiyona dahil edilmiş bir ürün çeşidiniz veya bir ürününüz varsa, her biri için otomatik olarak yeni URL'ler oluşturulur.
Bu URL'lerin sıralanmasına izin vermek, indeksleme şişkinliğine neden olabilir ve orijinal ürünü veya koleksiyonu sıralamaya alma konusundaki SEO çabalarınızı azaltabilir.
Kurallı bağlantı yapınızı, rel canonical etiketi olarak bilinen basit bir kod satırı kullanarak sıralamak istediğiniz orijinal ürüne veya koleksiyona geri dönecek şekilde ayarlayabilirsiniz,
Örneğin, URL:
myonlineshop.com/collections/shoes/products/brown-shoe
Yada
myonlineshop.com/products/brown-shoe?variant=123856445631
URL'yi kanonikleştirirsek şöyle bir URL'ye sahip olacaktır:
myonlineshop.com/products/brown-shoe
Birkaç sayfanın, koleksiyonun veya ürünün sayfa kaynağını görüntüleyerek ve HTML kodunda 'rel canonical' araması yaparak rel canonical'in kullanımda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Kullanılmıyorsa veya yanlış kullanılıyorsa Shopify'da theme.liquid dosyanızın <head> ve </head> satırları arasına aşağıdaki kodu ekleyiniz:
<link rel=”canonical” href=”{{ canonical_URL }}” />
Örneğimizde, rel canonical etiketi şöyle görünecektir:
<link rel=”canonical” href=”https://myonlineshop.com/products/brown-shoe” />
Mağazanız 100'den fazla SKU içeriyorsa, filtrelemek için büyük olasılıkla koleksiyonlardaki etiketleri kullanır.
Bu durum aşağıdaki gibi bir koleksiyon URL'si üretir.
İçeriği üst koleksiyonlardan farklı bir şekilde düzenlemenin zorluğu nedeniyle bunları dizine eklemek nadir bir durumdur (arama amacını yakalamak için büyük bir envanter stratejiniz varsa istisnadır)
Bu durumda, etiketli koleksiyon URL'sinin üst koleksiyona standart hale getirilmesi gerekir.
O zaman yapmamız gerek.
Aşağıdaki kodu bulun;
<link rel=”canonical” href=”{{ canonical_URL }}” />
Ve şununla değiştirin;
{% if template contains ‘collection’ and current_tags -%}
<link rel=”canonical” href=”{{ shop.url }}{{ collection.url }}{% if current_page > 1 %}?page={{ current_page }}{% endif %}” />
{%- else -%}
<link rel=”canonical” href=”{{ canonical_url }}” />
{%- endif %}
3. Her Şeyi Yedekleyin
Eski web sitenizi yedekleyin.Bunu yapmanın yolu kullandığınız platforma göre değişir. Yazılımcınızdan yada servis sağlayıcınızdan destek isteyebilirsiniz
Anahtar SEO verilerini yakalamak için tam bir Screaming Frog taraması yapın, böylece geçiş sonrası 301 durumu için URL'lerin listesini yeniden tarayabilirsiniz.
Verileri daha sonra gözden geçirmek için taramayı dışa aktarın.
Eki Görüntüle 72
4. Eski URL'den Yeni Shopify URL'sine 301 Yönlendirmeleri Ayarlayın
Bu, Shopify'a geçişte SEO için en kritik adımdırEski web sitesi URL'lerinizden yeni Shopify URL'lerine 301 yönlendirmesi ayarlamanız gerekecek.
Alan adınız değişirse, alan yönlendirmesi yeterli değildir.
Eski sitenizden taşıdığınız her sayfa, koleksiyon ve ürün, uygun bir 301 yönlendirme kurulumuna ihtiyaç duyacaktır.
301 yönlendirmelerini ayarlamanın en kolay yolu, talimatları izleyerek veya Screaming Frog gibi bir program kullanarak eski alanınızın site indeksini doğrudan mağazanızdan dışa aktarmaktır.
Bir Google sayfası kullanarak 301 yönlendirmelerinizi yeni Shopify URL'lerinize eşleyebilirsiniz.
Zaman alan bir işlemdir ancak doğruyu yapmak önemlidir.
SEO açısından bakıldığında, yıllar içinde kazanmış olabileceğiniz değerli geri bağlantıları ve sayfa otoritesini tekil sayfalara kaybetme riskini almak istemezsiniz.
Eski sayfa silinmediği sürece, yönlendirme Shopify'da geçerli olmaz.
Tüm URL'lerin doğru şekilde yönlendirildiğini tekrar kontrol etmek için Screaming Frog'u kullanabilirsiniz.
5. Uluslararasılaşmayı Düşünün
Tek bir Shopify hesabı altında çok dilli, çok bölgeli bir marka çalıştırabilirsiniz.Tek bir işletme için en iyi uluslararası strateji, temanın, düzenin, mesajlaşmanın, ürün sunumunun ve sipariş karşılamanın tamamen özelleştirilmesine izin verdiği için genellikle birden fazla Shopify hesabıdır.
Uluslararasılaştırma SEO için dikkate alınması gereken birincil SEO faktörü hreflang etiketleridir.
Birden çok mağazada hreflang etiketlerini yapılandırmak için Çok Mağazalı Hreflang Etiketleri uygulamasını kullanmanızı şiddetle öneririz.
Bu şekilde, yinelenen içerikten kaçınır, alternatif sayfalar arasında sıralama değeri iletir, 404'lerden kaçınır ve URL tutamaçlarını kullanıcılara özgü dile uyacak şekilde özelleştirme esnekliği elde edersiniz.
Yüzlerce Shopify mağazası, tüm mağazalardaki URL tanıtıcılarında aynı dil yapısını koruyarak SEO'larını sabote ediyor. Bir İngilizce mağazası İngilizce tutamaçlar içermelidir, bir İspanyol mağazası ise İspanyolca tutamaçlar içermelidir.
İşte allbirds.com ana sayfasının ekran görüntüsü.
Eki Görüntüle 73
Bu, büyük küresel markaların bile nasıl yanlış anlayabileceğinin harika bir örneği.
Allbird'ün farklı ülkelere ve dillere hizmet veren dokuz alanı vardır ve hreflang etiketleri arasında çapraz referans yoktur.
Doğru hreflang etiketleriyle, Google'ın arama sonuçlarında hizmet verecek en alakalı mağazayı bilmesini sağlayabilir ve müşterileri doğrudan arama sonuçlarından doğru mağazaya yönlendirebilirsiniz.
Bu aynı zamanda yerel SEO'nuzu güçlendirecek ve her mağazanın birbirine karşı değil, yerel SERP'lerde daha agresif bir şekilde rekabet etmesine izin verecektir.
6. Zamanlama
Yoğun bir dönemin dışında geçiş yapın.Mesela satışlarınızın en düşük olduğu ay'ı seçin
Diğer türlüsü sitenizin mezarını kazmaktır.
Kaynaklarınızı buna göre planlayın ve herhangi bir şeyin kötüye gitmesi durumunda tüm kilit personelinizin hazır olduğundan emin olun.
7. İçeriği Taşı
İçeriğin gerçek geçişini gerçekleştirmek için Cart2Cart önerilir. Bu, mevcut alışveriş sepetinizi etkilemeden mağazanızın içeriğinin otomatik olarak aktarılmasını sağlar.Servisleri 85'in üzerinde e-ticaret platformunu destekliyor.
Web sitelerindeki kullanışlı bu araç, destekledikleri hizmetleri ve neleri kapsadıklarını gösterir.
Eki Görüntüle 76
8. Dahili Bağlantı Yapısını Güncelleyin
Tüm içeriğinizi başarılı bir şekilde taşıdıktan sonra, yeni yönlendirmelerinizin dahili bağlantılar için geçerli olduğunu fark edeceksiniz. Yinede kontrol edip emin olun.Ancak, bu tüm bağlantıların kullanıcıyı 301 yönlendirmesi yerine doğrudan URL'ye götürmesi için en iyi SEO yapılandırması olarak ideal değildir.
Yönlendirme, bağlantı yetkisini aktarmaya yardımcı olsa da, bağlantılar doğrudan güncellenebildiğinde onlara güvenmemek önemlidir.
Çoğu müşterinin, çoğu zaman kopuk bağlantılara ve korkunç bir müşteri deneyimine neden olan korkunç bir yeniden yönlendirme zinciri oluşturarak, yeniden yönlendirme modeline takılıp kaldığını gördüm.
Ahrefs gibi bir program, geçişten kaynaklanan 301 yönlendirmelerini veya 404 bozuk dahili bağlantıyı tanımlamayı kolaylaştırır.
Bunlar, 301 veya 404'ün gerçekleştiği sayfaya giderek ve bağlantıyı en uygun yeni Shopify URL'sine güncelleyerek kolayca giderilebilir.
Taşıma Sonrası
1. Google Analytics'te Açıklama Ekleyin
Google Analytics'te Kitle'yi ve ardından Genel Bakış'ı seçin.Buradan Yeni açıklama oluştur düğmesine tıklayabilirsiniz.
Trafik veya satış değişikliklerini izleyebilmeniz için Analytics'te geçişin gerçekleştiği tarihi işaretlemeniz önemlidir.
Eki Görüntüle 77
2. Google ve Bing'e Yeni Site Haritasını Gönderin
Google Arama Konsolu'nu açın ve Dizin altında Site Haritaları'nı seçin.Yeni site haritanızı gönderin.
Site haritanızı Shopify'da yourdomain.com/sitemap.xml adresinde bulabilirsiniz.
Bu üst site haritası içinde, her içerik türü için alt site haritaları bulunur.
Bing için de aynısını yapmaya devam edin.
3. Google Arama Konsolunda Adres Değişikliği İsteği Gönderin ve Bing Site Taşıma Aracını Tamamlayın
Bu adım yalnızca alan URL'si değişirse gereklidir.Google, bu aracın ne zaman ve nasıl kullanılacağına ilişkin ayrıntılı talimatlara sahiptir.
Eki Görüntüle 78
4. Google Analytics ve Arama Konsolunun Doğru Çalıştığını Kontrol Edin
Yeni mağazanız için tüm trafik verilerinizin alındığından emin olmak için hem Google Analytics'te hem de Google Arama Konsolunda oturum açın.24 saat sonra, satışların ve trafiğin doğru şekilde ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini belirlemek için daha fazla veriye sahip olacaksınız.
Google Analytics'te bunun için en kolay geri bildirimi sağlayan iki rapor vardır:
Kanal satış raporu:
Doğru bir kurulum, ilişkilendirilen çeşitli satış kanallarını gösterecektir. Bozuk bir kurulum, çoğu satışın tavsiyelerden geldiğini veya yanlış gelir verileri gösterdiğini bildirir.Alışveriş Davranışı raporu:
Bu rapor, alışveriş sepetini terk etme istatistikleri dahil tüm verileri göstermelidir.Bunların yalnızca karşılaştırma ölçütleri olduğunu ve Google Analytics'i yanlış ayarlamanın birçok yolu olduğunu unutmayın.
Analytics'te yansıtılan Shopify işlemleri, doğru kurulumu sağlamaz.
Shopify mağazanız için Google Analytics'te veri raporlamayı ayarlama hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu kılavuza bakın.
5. Mümkünse Yeni URL'lere Güncellemelerini Sağlamak için En Yüksek Yetkili Geri Bağlantılara Erişim.
Bir geri bağlantı raporu oluşturmak için Ahrefs veya Moz gibi bir araç kullanın.Buradan, mağazanıza geri bağlantı sağlayan web sitelerinin ulaşmaya değer olup olmadığını inceleyebilirsiniz.
Amaç, herhangi bir 301 veya 404 bağlantısını yeni URL'lerinize güncellemektir.
Bu aynı zamanda web sitesi barındırıcısına içeriklerini güncel tutma ve daha iyi bir okuyucu deneyimi oluşturma değeri sağlar.
Win-win!
SEO amaçları için, 301 yönlendirmesi yerine kullanıcıyı belirtilen doğrudan URL'ye götüren URL'lere sahip olmak her zaman en iyi uygulamadır.
Bir 404 sayfasına işaret ediyorsa ve web sitesi sahibi sizin için URL'yi güncelleme konusunda isteksiz veya yanıt vermiyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey 404 sayfası için bir 301 yönlendirmesi oluşturmaktır.
6. Eski Web Sitesini Yeniden Tara
Şimdi eski web sitenizdeki URL'yi yeniden taramanın ve bekleyen 404 bozuk bağlantıyı düzeltmenin zamanı geldi.Gerekirse 301 yönlendirmelerini ayarlayın.
Kontrol edin ve tekrar kontrol edin.
Tekrar kontrol etmekten bahsetmiş miydim?
7. 404'leri izleyin
404'leri ortaya çıktıklarında otomatik olarak izleyip raporlayacak olan Link Monitor ve Easy Redirects gibi birkaç Shopify uygulaması vardır.Ahrefs gibi siteler kullanılarak da izlenip raporlama bilir.
Aksi takdirde, 404 hatalarını izlemek ve düzeltmek için özel bir Google Analytics raporu oluşturabilirsiniz.
Eski Siteniz Shopify'a Başarılı Bir Şekilde Taşınabilir
Shopify'a yapılan her geçişin tamamı gökkuşağı ve kelebekler olmayacak olsa da, bu adımları takip etmek mümkün olan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olabilir.Zor kazanılan tüm SEO kazançlarınızı kaybetmeye gerek yok.
Onlar için çok çalıştınız ve bu makalemizde onları kaybetmemek için ne yapmanız gerektiğini öğrendiniz.
Yapmış olduğum Google taramalarında bazı sitelerin makalelerimi Copy Paste yaptıklarını görüyorum.
Lütfen en azından Kaynak gösteriniz.
Aksi takdirde ifşa etmekten çekinmem.