• Merhaba Ziyaretçi,

    Nasıl Yapılır bölümündeki makaleler bir topluluk projesidir.

    İçerik girmeden önce lütfen Yazar Kılavuzumuzu okuyunuz.

Eğitim ve İletişim Bir Yetişkin Olarak Sosyal Beceriler Nasıl Geliştirilir?

Dil Seç :
Hızlı Kategoriler
 
Birçoğumuz bir etkinliğe gitmek veya bir sunum yapmak üzereyken sinirlerimizin gerildiğini hissetmekten kendimizi alıkoyamayız; dolayısıyla sosyal durumların düşüncesi sizi endişelendiriyorsa yalnız değilsiniz. Yapması karmaşık görünebilir, ancak düzenli pratik ve zihniyet değişiklikleriyle sosyal becerilerinizi geliştirmek kesinlikle mümkündür. Konuşmalarda daha az gergin olmak ve başkalarıyla konuşma konusunda daha iyi olmak istiyorsanız, sizin için tavsiye ve ipuçlarımız var.

1 Konuşma başlatıcılarını hazırlayın.​

Konuşma başlatıcılarını hazırlayın.webp

Aklınızda birkaç buz kırıcıyı bulundurmak garip anlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Partiler, veya randevular gibi farklı durumların bir listesini yapın ve her biri için farklı sohbet başlatıcıları yazın. Hazırlıklı olarak iyi bir başlangıç yapabilir ve hazırlıksız yakalanma veya çıkmaz sokaklara düşme olasılığınızı azaltabilirsiniz. Söylenecek doğru şeyi düşünüp yıpranmak yerine, gitmeye hazır olacaksınız.
  • Örneğin parti listenize “Seni buraya ne getirdi?” yazabilirsiniz. Veya “Kıyafetini beğendim, nereden aldın?” Veya "Ev sahibini nerden tanıyorsun?"
  • Çalışma listenize “Son zamanlarda hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?” yazabilirsiniz. Veya “Hangi departmanda çalışıyorsunuz?” Veya “Burada çalışmanın en çok nesini seviyorsunuz?”
  • Süper zeki ya da derin olmanız gerektiğini düşünmeyin. Bazen basit olan daha iyidir; sonuçta, sohbet başlatıcı sadece bir ısınmadır.
  • Konuşmaya başlarken daha rahat hale geldikçe, ezberlediğiniz satırları kullanmaktan uzaklaşabilir ve anlık durumu veya kişiyi ilham kaynağı olarak kullanmak gibi daha spontane davranabilirsiniz.

2 Açık uçlu sorular sorun.​

Açık uçlu sorular daha uzun yanıtlara yol açar.

Kısa cevaplara ve garip sessizliklere yol açabilecek evet veya hayır soruları sormak yerine, açık uçlu sorular sormak sohbetin devam etmesine yardımcı olabilir. İnsanlar kendileri hakkında konuşmayı ve hikayeler anlatmayı severler; bu nedenle açık uçlu sorular sormak yalnızca sohbet ortağınız hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda konuşmanın daha akıcı ilerlemesini de sağlar.
  • Örneğin, "Bu yaz herhangi bir yere seyahat ediyor musun?" diye sormak yerine, "İdeal yaz tatiliniz nasıl olurdu?" diye sormayı deneyin.
  • Ayrıca konuşmaya olan ilginizin devam ettiğini göstermek ve hatta kendinizle ilgili bilgileri eklemek için takip soruları da sorabilirsiniz. Örneğin, yalnızca "Harika!" veya “Anlıyorum!” ile yanıt vermek yerine “Ben de gerçekten Paris'e gitmek istiyorum! En önemli öncelikleriniz hangi yerler olurdu?” demeyi deneyin.

3 Aktif dinlemeye katılın.​

Karşınızdaki kişiye ona odaklandığınızı gösterin.

Ne söyleyeceğinizi düşünmek yerine tüm dikkatinizi karşınızdaki kişinin sözlerine verin. Pek çok farklı aktif dinleme stratejisi vardır, ancak söylediklerini yeniden ifade ederek veya özetleyerek, duygularını etiketleyerek ve onları doğrulayarak başlayabilirsiniz. Birlikte yakınlık ve güven kurduğunuz için karşınızdaki kişi sizinle konuşmaya ve bilgi paylaşmaya devam etme konusunda daha rahat hissedecektir.
  • Örneğin, "Bunu doğru anladığımdan emin olayım..." veya "Öyle görünüyor ki..." şeklinde yanıt vererek söylediklerini başka sözcüklerle ifade edin.
  • "Bu seni gerçekten strese sokuyor gibi görünüyor..." diyerek duygularını etiketleyin veya "Bunu benimle paylaşmaya istekli olmanızı gerçekten takdir ediyorum" diyerek onaylayın.

4 İnsanlara iltifat edin.​

Başkalarına iltifat etmek onlara arkadaş canlısı ve sevimli olduğunuzu gösterir.

Konuşma partnerinize takdirinizi göstererek daha olumlu bir atmosfer yaratırsınız, bu da iletişim akışını geliştirir. Diğer kişiyi gerçekten tanımaya başladığınızı ve iltifatınızın samimi olduğunu gösteren spesifik iltifatlar vermek daha da iyidir.
  • Örneğin, işteyseniz iş arkadaşınıza sunumunda harika bir iş çıkardığını veya stresli bir durumu etkileyici problem çözme becerileriyle ele aldığını söyleyin.
  • Birisine harika bir müzik zevkine sahip olduğunu veya sizi güldürme konusunda harika olduğunu söyleyin.
  • Aşırı iltifat etmekten kaçının; bu samimiyetsiz veya abartılı görünebilir.

5 İnsanların isimlerini hatırlayın.​

Bu aşırı basit görünebilir ancak insanların kendilerini özel hissetmelerini sağlayabilir.

İnsanlar hatırlanmayı takdir ederler ve eğer onlardan adlarını tekrar etmelerini istemek zorunda kalmazsanız, daha mutlu olacaklar ve sizinle bir bağlantı kurmaya daha açık olacaklardır. Onlar sizin için kalabalığın içindeki başka bir yüz değil, gerçekten tanımak isteyeceğiniz biri.
  • İsimleri hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, onları mümkün olduğunca sık tekrarlamayı deneyin. Örneğin, ilk etkileşime birkaç kez adını ekleyin ve telaffuzunu da not ettiğinizden emin olun.
  • Adını daha akılda kalıcı kılmak için "Havalı septum piercingli Kemal" gibi ayırt edici bir yüz özelliğine bağlayın.

6 Dostça bir ses tonu kullanın.​

Dostça bir ses tonu kullanın.webp

Sıcak bir tonla harika bir izlenim bırakın.

Konuşma arkadaşlarınıza rahat olduğunuzu ve iyi vakit geçirdiğinizi iletin. Ne söylediğiniz önemli olsa da, bunu nasıl söylediğiniz de konuşma akışını iyileştirmede eşit derecede etkili olabilir; gergin ya da stresli görünmek istemezsin. Konuşmanızı geliştirerek konuşmayı daha açık ve doğal hale getirebilirsiniz.
  • Kendinizi tamamen rahatlamış hissetmeseniz bile ses tonunuzla kendinize olan güveni yansıtabilirsiniz. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar rahat hissedersiniz.
  • Vokal sunumunu ve projeye olan güveni geliştirmenin diğer yolları arasında hızınızı ayarlamak (başka bir deyişle, kelimelerinizin daha etkili olması için yavaşlamak) ve uzun kelimeleri kısa kelimelerle değiştirmek yer alır.
  • Gerçek konuşmaya hazırlanmak ve durumu simüle etmek için önceden prova yapabilirsiniz.

7 Beden diliyle ilgilendiğinizi gösterin.​

Beden dili daha olumlu bir izlenim yaratabilir.

Bu, genellikle sosyal durumlarda eşit derecede önemli olan ve yüz ifadelerinden jestlere kadar çok çeşitli şeyleri içeren sözsüz iletişimin bir parçasıdır. Konuşmalar sırasında beden dilinizin farkında olmak ve bunu göre ayarlamak, konuşmayı dinlediğinizi ve ilgilendiğinizi göstermenize yardımcı olabilir.
  • Beden dilini geliştirmeye başlamanın bazı yolları, iyi bir duruşa sahip olmak ve uygun göz temasını sürdürmektir.
  • İşaret etme ve omuz silkme gibi hareketleri de kullanabilirsiniz.

8 Grup ayarlarında konuşun.​

Konuşma akışında nasıl gezineceğinizi öğrenin.

Kendi kelimelerinizi ifade etmek çoğu zaman zor olsa da, kendinizi grup sohbetlerine entegre etmek size paha biçilmez bir deneyim sağlayacaktır. Grup konuşmasının öngörülemez ve kaotik olabileceğini kabul edin ve mümkün olduğunda atlayarak akışa devam edin. Bir düşünceyi veya hikayeyi bitiremezseniz, onu bir kenara bırakmaya çalışın ve grubun geri kalanıyla bir sonraki konuya geçin.
  • Bu arada, birisi sizin hakkınızda konuşmaya başladığında nasıl tepki vereceğiniz gibi, kendi duygularınızı izleme konusunda da daha fazla pratik yapacaksınız.
  • Gruplarda konuşmaya yönelik diğer bazı ipuçları arasında hikayelerinizi kısa tutmak, yüksek sesle ve kendinden emin bir şekilde konuşmak yer alır.

9 Kendinizi yeni durumların içine koyun.​

Yeni şeyler denemek daha fazla insanla konuşmanızı sağlar.

Yerel bir kulübe katılın, bir derse katılın veya tanıdığınız ancak henüz tam olarak arkadaş olmadığınız kişilerle (iş arkadaşlarınız gibi) iletişime geçin. Konfor alanınızın dışına atılmış büyük bir adım gibi gelebilir, ancak kendinizi oraya koymak için kendinize ne kadar çok meydan okursanız, kendiniz için o kadar çok pratik yapar ve arkadaş edinme fırsatları yaratırsınız.
  • İş yerinde insanlara kahve içmek isteyip istemediklerini veya işten sonra içecek önermek isteyip istemediklerini sorabilirsiniz.
  • Yeni bir yere taşındıysanız, kütüphanede yerel resim derslerine kaydolun veya hafta sonları gönüllü çalışmalara katılın.

10 Başkalarıyla pratik oynama.​

Bu, bir etkinlikten önce biraz pratik yapmanıza yardımcı olabilir.

Spontane konuşmalarla baş etmeye hazır değilseniz, hazırlanmış bir ortamda bunu canlandırarak daha fazla pratik yapabilirsiniz. Bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya profesyonelini işe alın ve becerilerinize daha fazla güvenene kadar endişelendiğiniz tüm senaryoları ele alın. Rol oynamanın en güzel yanı, eğer hata yaparsanız ya da tökezlerseniz geri dönüp tekrar deneyebilmenizdir.
  • Bir rol oyununda istediğiniz her şeyin pratiğini yapabilirsiniz! Örneğin, bir sohbeti başlatma veya bitirme, grup sohbetine geçme veya konuyu değiştirme alıştırmaları yapabilirsiniz.
  • Ayrıca işyeri veya akşam yemeği partisi gibi farklı ortamlar da oluşturabilirsiniz.

11 Kişisel farkındalığı geliştirin.​

Duyguları tanımlamak ve düzenlemek, konuşmaları yönlendirmenize yardımcı olabilir.

Kendinin farkında olmak, duygularınızın çeşitli durumlarda nasıl çalıştığını bilmeniz anlamına gelir. Bu bilgiye sahip olduğunuzda, doğru zamanda ve doğru şekilde yanıt verebileceksiniz. Bu, sosyal zorlukları öngörmenize ve bunları aşmanıza yardımcı olabilir.
  • Örneğin, birisi sizin hakkınızda konuşursa öfkelenme eğiliminde olabilirsiniz, bu da sizin saldırmanıza veya uygunsuz bir şey söylemenize neden olabilir. Ancak bu eğilimin farkına varma konusunda daha iyi olursanız, o anda kendinizi sakinleştirerek bunun üstesinden gelebilirsiniz.
  • Alternatif olarak, çok fazla konuşulabileceğiniz bir durum öngörüyorsanız, kötü tepki verme olasılığını önlemek için uzak durma kararı alabilirsiniz.
  • Kişisel farkındalığı geliştirmenin fikirlerinden biri, kendinizi daha iyi tanıyabilmeniz için günlük tutmaktır.

12 Empati yapın.​

Kendi kafanızın dışına çıkın ve başkalarının nasıl hissedebileceğini düşünün.

Başkalarıyla ne kadar aynı fikirde olursanız, sosyal olarak o kadar iyi yanıt verebilirsiniz çünkü onların nereden geldiklerini, örneğin kendilerini rahat mı yoksa endişeli mi hissettiklerini anlarsınız. Empati ayrıca birinin belirli bir duruma nasıl tepki verebileceğini anlamanıza daha iyi yardımcı olur. Sonuç olarak, eğer empatik davranırsanız, fikirlerinizi iletmek veya anlaşmazlıklarla baş etmek için hangi yolların en iyisi olduğunu görebileceksiniz.
  • Bir iş arkadaşınızın nasıl hissettiğini veya bir ekip projesini nasıl yöneteceğinizi anlamanız gerektiğinde, empati işyerinde önemli olabilir.
  • Empati kurmaya yönelik egzersizlerden biri, birinin duygusal tepkilerini düşünmektir. Örneğin, partneriniz son zamanlarda üzgünse, onun duygusal durumunu olduğu gibi kabul etmek yerine, neler yaşıyor olabileceğini sorgulayın. İş zor mu geçiyor? Kişisel bir şeyler mi oluyor?
  • Ayrıca konuşmalar sırasında empati pratiği yapabilirsiniz. Anlayışınızı göstermek için başınızı sallayarak dikkatinizi mümkün olduğu kadar diğer kişiye odaklayın. Söylediklerini kendi kelimelerinizle tekrarlayın veya ne söylediklerini tam olarak anladığınızdan emin olmak için sorular sorun.

13 Olumlu bir zihniyet geliştirin.​

Kaygınızı azaltmak için olumsuz düşüncelerinize meydan okuyun.

Sosyal kaygıyla uğraşıyorsanız, içsel düşünceleriniz üzerinde çalışmak, sosyal becerileriniz konusunda daha az bunalmış hissetmenize yardımcı olabilir. En kötü senaryoları varsayılan olarak kabul etmek veya işleri berbat edeceğinizi varsaymak yerine, durumun kesin olarak belirlenmediğini ve kesinlikle harika bir iş çıkarabileceğinizi veya geçen sefere göre kendinizi geliştirebileceğinizi anlayın.
  • Örneğin, yaklaşan bir konuşma konusunda gerginseniz, "Tamamen batıracağım" düşüncesine kapılmayın. Bunun yerine kendinize şu soruyu sorun: "Her şeyi berbat edeceğimden emin miyim?"
  • Benzer şekilde, konuşmalar sırasında kendi kafanıza kapılmayın. Sinirleriniz bariz görünebilir ancak muhtemelen düşündüğünüzden daha az görünürdürler. Biraz tökezlerseniz, bu başkalarının bunu fark edeceği veya fark etseler bile sizin hakkınızda kötü düşüneceği anlamına gelmez.

Sosyal becerilerinizi geliştirmek için bu önerileri deneyin ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın! Hangi yöntemler sizin için etkili oldu? Yorumlarınızı bekliyoruz!
 

Eklentiler

  • Kişisel farkındalığı geliştirin.webp
    Kişisel farkındalığı geliştirin.webp
    50.3 KB · Görüntüleme: 9
<< Bizi Takip Edin

Forum istatistikleri

Konular
3,842
Mesajlar
4,515
Üyeler
426
Son Üye
medo

Kaynak istatistikleri

Kategoriler
26
Kaynaklar
1,605
İndirilme
36,098
Disk kullanımı
972.4 GB
Geri
Yukarı Alt
Community platform by XenForo® © 2010-2024 XenForo Ltd.1