Doğrulama Teknikleri Google’da Arama Yaparken Kullanılabilecek Teknikler

Dil Seç :
Hızlı Kategoriler
 
  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Gkhn
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Gelişmiş ve Daha Odaklı Google Araması İçin Kullanılabilecek Arama Operatörleri​

En çok kullanılan arama motoru olan Google’ı daha etkili kullanmak mümkün. Google’ın barındırdığı devasa içerik arasında hedefimiz olan bilgiye daha ulaşmak adına daha spesifik arama yapmak büyük fayda sağlayacaktır. Sonuçları filtrelemek ve aradığımıza daha hızlı şekilde ulaşmak için spesifik ve odaklı tarama yapmaya imkân sağlayan tekniklere arama metninde yer verilmesi gerekiyor.

Google aramasında yer verilen özel anahtar kelime ve işaretleri tanımlayan bu operatörler, özel anlama sahip sorgu yoluyla farklı biçimde arama sonucu sağlamaktadır. Bahse konu operatörler, Google’ın yanı sıra Yandex, Bing, Duckduckgo gibi diğer arama motorlarında da kullanılabilmektedir.

Google’ın arama tekniklerini ve özelliklerini kısaca özetleyerek ve örnekleyerek aktaralım…

Tam Eşleşme Arama​

Google’da arama yaparken belki de en sık kullanılan özellik… Spesifik arama için çift tırnağa (“…”) başvuruyoruz. Arama sonuçlarında bir ifadenin birebir aynısının karşımıza çıkmasını istiyorsak, ilgili ifadenin çift tırnak arasında yazılması gerekiyor. Böylelikle, çift tırnak içerisinde yer alan kelimeler belirtildiği sıra ve şekilde arama sonuçlarında yer alacaktır.

Örneğin: “şehir efsaneleri”

Şehir efsaneleri şeklinde bir arama 26,4 milyon sonuç sağlarken, “şehir efsaneleri” araması 97 bin sonuç getirecektir.

Bazı Kelimeleri Hariç Tutma​

Arama yaparken sonuçlarda yer almasını istemediğiniz kelimenin önüne – karakteri eklenmeli. Böylelikle aramanıza istemediğiniz kelime dahil edilemeyecektir.

Örneğin: köşe yazarları -wmloji

Aramaları Birleştirme​

Aranılan ifadelerinin arasında İngilizce “ya da” anlamına gelen “OR” sözcüğünün eklenmesi, sorgulanan kelimelerden en az birinin yer aldığı sonucu getirecktir.

Örneğin: köşe yazısı or yazarı

Eksik Hatırlanan Sorguyu Tamamlama​

Google yanlış yazılan aramaları yaygın ve doğru yazılışı ile sunduğu gibi eksik hatırladığınız aramalarınız için de yardımcı oluyor. Bir film ismini, şarkı sözünü, vecizeyi ya da makale adını hatırlayamadığınızda yıldız / asterisk işareti yardımcı olacaktır. Yapacağınız aramada aklınıza gelebilecek her şeyin sunulmasını istiyorsanız, aranılan ifadenin ilgili yerine * işareti yerleştirebilirsiniz. * karakterini koyduğunuz lokasyona göre Google aramanızı tamamlayan ilgili sonuçları sunacaktır.

Örneğin: *”genel seçimleri”

Bir İnternet Sitesinde Arama Yapma​

Adresini bildiğiniz bir internet sitesi içeriğinde arama yapmak için site operatörüne başvurulabilir. Site operatörü ve ilgili bağlantı adresinin birlikte kullanılmasıyla birlikte arama sunulan etki alanındaki internet sitesiyle sınırlanır ve sadece ilgili bağlantı adresi uzantılı sayfalar getirilir.

Örneğin: site:tcmb.gov.tr swap anlaşması


Site Başlığında Arama Yapma​

İnternet sitelerindeki sayfalarda özel olarak başlık şeklinde etiketlenmiş metinler içinde intitle operatörü yardımıyla arama yapmak mümkün. intitle operatörü ile birlikte sorgu yapılması durumunda Google sonuçları aranılan ifadeleri başlığında içeren sayfalarla sınırlayacaktır.

Örneğin: intitle:”bütçe tasarısı”

Site Bağlantı Adresinde Arama Yapma​

Bir internet sitesi bağlantısı (URL) içinde arama yapmak için inurl ya da allinurl operatörlerine başvurulabilir. “inurl” operatörüyle “google arama operatörleri” araması yapıldığında işbu yazının bağlantısı https://www.malumatfurus.org/google-gelismis-arama-operatorleri sonuçlar arasında sunulabilecektir. Ya da tüm kelime gruplarının internet bağlantısında yer alması için allinurl operatörü kullanılabilir.

Örneğin: inurl:nutuk ya da allinurl:köşe yazısı

İnternet Sitesinin Önbellek Sürümünü Görme​

Google’ın endekslediği içerikler sonradan silinmiş olabilir. Özellikle son birkaç gün içerisinde silindiği fark edilen içeriğe internet sitelerinin Google önbelleğine (cache) alınmış sürümü vasıtasıyla erişilebilir. Google’ın önbelleğindeki internet sayfası ya da sosyal medya profiline erişmek için cache operatörü ilgili bağlantı ile birlikte kullanılmalıdır.

Örneğin: cache:https://twitter.com/TBMMresmi ya da cache:tbmm.gov.tr

Dosya Tipine Göre Tarama​

Aradığınız ifadeyi içeren dosya formatlarına göre sorgu yapmak için (İngilizce dosya tipi anlamına gelen) filetype operatörüne başvurulabilir. Filetype operatörünün yanına pdf, xlx, xlsx, doc, docx, txt, ppt gibi dosya tipi kısaltmaları eklenerek yapılan sorgu ilgili dosya formatına indirgenebilir.

Örneğin: köşe yazarları yanlış bilgi filetype: pdf


Belirli Aralıkta Bir Sayıyı Ya Da Yılı Arama​

Herhangi iki sayı arasında yer alan bir sayıya ilişkin bir arama gerçekleştirmek için belirlenen sayılar arasına yanyana iki nokta koyulmalıdır. İki sayı aralığında arama yapmak için .. karakterinin yerleştirilmesi, içinde belirlediğiniz aralıktaki sayının yer aldığı sonuçları sunacaktır.

Ayrıca bu, belirli yıllar arasından arama yapmak için de faydalı bir yol. Başlangıç ve bitiş yılı arasına iki nokta yerleştirerek ilgili yıl aralığını barındıran sonuçlara erişilebilir.

Örneğin: 1881..1885 dolmabahçe sarayı ya da $50..$100 cep telefonu

Tanım Bulma​

Bir kelime ya da kelime grubunun çevrim içi kaynaklardaki Türkçe tanımını ya da diğer dillerdeki sözlük karşılığını bulmak için (İngilizce tanımlamak anlamına gelen fiil olan) define operatörüne başvurulabilir.

Örneğin: define:muhtesip


İlgili Siteleri Listeleme​

Bir internet sitesine benzer ya da site ile ilişkili diğer olan siteleri listelemek için related operatörüne başvurulabilir. Bunun için bildiğiniz bir internet sitesinin adresinin önüne “related:” ifadesinin eklenmesi gerekiyor. Bu sorgu alıntılanan internet sitesine benzer web sayfalarının listesini verecektir. Ancak, bu sorgu her internet sitesi için sonuç sunmayabilir.

Örneğin: related:tbmm.gov.tr


Sosyal Medyada Arama​

Sosyal medya platformları üzerinde ilgili ifadeyi aramamak için kelime ya da kelime grubu ilgili sosyal medya platformunun adının önüne @ karakteri eklenerek tarama yapılabilir.

Örneğin: @Twitter Cumhurbaşkanlığı

Etiketlerde Arama​

Aradığınız kelimenin önüne etiket (hashtag) # karakterinin yerleştirilmesi, bu etiketi içeren paylaşım ve metinleri getirir.

Örneğin: #29ekimcumhuriyetbayramı

Daha hassas bir arama için göz önünde bulundurulması gereken hususlar:​

  • Aradığınız kelime ile arama terimi arasına boşluk ya da bir simge koymayın. site: wmloji.com araması istediğiniz sonucu vermeyecektir. Doğru arama şekli site:wmloji.com gibi arada nokta ya da boşluk içermeyecek şekilde olmalı.
  • Arama operatörünün parçası olmayan noktalama işaretlerinin göz ardı edileceğini unutmayın.
  • Arama kutusuna yazacağınız kelimelere karar verirken, aradığınız sitede görünmesi muhtemel kelimeleri seçmeye çalışın.
  • Arama yaparken yanlış bir yazım kullansanız da yazım denetleyicisi ile Google otomatik olarak ilgili kelimenin en yaygın şekilde kullanılan yazımını kullanacaktır.
Tüm bu terimleri ezberlemek yerine çoğuna Google’ın Gelişmiş Arama sayfası vasıtasıyla kullanabilirsiniz (Google’ın görsel arama için de ayrı bir Gelişmiş Görsel Arama sayfası mevcut).
 
<< Bizi Takip Edin

Forum istatistikleri

Konular
3,848
Mesajlar
4,521
Üyeler
427
Son Üye
RosalinaCa

Kaynak istatistikleri

Kategoriler
26
Kaynaklar
1,605
İndirilme
39,544
Disk kullanımı
972.4 GB
Geri
Yukarı Alt
Community platform by XenForo® © 2010-2024 XenForo Ltd.1