• Merhaba Ziyaretçi,

    Nasıl Yapılır bölümündeki makaleler bir topluluk projesidir.

    İçerik girmeden önce lütfen Yazar Kılavuzumuzu okuyunuz.

Hayvanlar ve Evcil Hayvanlar Köpeğinizi Diğer Köpeklerle Nasıl Sosyalleştirirsiniz?

Dil Seç :
Hızlı Kategoriler
 
Köpeğinizi Diğer Köpeklerle Nasıl Sosyalleştirirsi.jpeg


Köpeğinizin diğer köpeklerle sosyalleşmesi çok önemlidir. Bir köpeğin çeşitli köpeklerle barış içinde etkileşime girebilmesini istiyorsunuz, özellikle de evinize ikinci bir köpek getirmeyi düşünüyorsanız. Yetişkin bir köpeği sosyalleştirmek, bir köpek yavrusunu sosyalleştirmekten daha zor olabilir. Diğer köpeklerle küçük etkileşimlerle başlamanız gerekecek. Olumlu davranışları güçlendirdiğinizden ve olumsuz davranışları uygun şekilde ele aldığınızdan emin olun. Yetişkin bir köpek hiçbir zaman diğer köpeklerle tam anlamıyla sosyal veya oyunbaz olmayabilir, ancak biraz özveriyle yetişkin bir köpeğe diğer hayvanların yanında nasıl davranması gerektiğini öğretebilirsiniz.

Bölüm 1/3:

Köpeğinizi Farklı Köpeklere Maruz Bırakmak​

Köpeğinizin diğer köpeklerle sosyalleşmesi çok öne.webp

1 Tek bir köpekle etkileşimle başlayın.

Sosyal açıdan olgun bir köpek, yani bir ila üç yaş arası bir köpek, zaten sosyalleşmişse büyük bir köpek grubuyla oynamaktan keyif almayacaktır. Köpek parkı gibi bir şey köpeğiniz için çok zorlayıcı olacaktır. Tek bir köpekle küçük, yapılandırılmış etkileşimlerle başlamalısınız. Uygun şekilde sosyalleşmiş bir köpeği olan bir arkadaş veya aile üyesi bulun ve köpeklerinizi birlikte yürüyüşe çıkarın.
  • Nazik, uysal bir köpeği olan bir arkadaş bulun. Köpeklerin tarafsız bir yerde buluşmasını sağlayın ve ardından onları uygun bir mesafede tutarak birlikte yürütün.
  • Köpekler yürüyüş sırasında sakin ve uslu görünüyorsa, yavaşça koklamalarına ve birbirleriyle etkileşime girmelerine izin verin. Herhangi bir agresif davranış ortaya çıkarsa, sakinleşene kadar her iki köpekle de sakinleştirici bir sesle konuşun.
  • Bir süre sonra iki köpek, vücutları ve kuyrukları birbirlerinin önünde sallanacak noktaya gelebilir. Bu noktada, çitlerle çevrili bir bahçe gibi tasmasız bir ortamda birlikte oynamalarına izin verebilirsiniz.

2 Yeni köpeklerle tanışmak için yürüyüş rotalarını değiştirin.

Sosyalleşme sürecinin bir parçası da köpeğinizi çeşitli yeni hayvanlarla ve durumlarla tanıştırmaktır. Her gün aynı yürüyüş rotasını kullanmak köpeğinizin deneyimlerini sınırlayacaktır. Köpeğinizin yeni manzaraları, kokuları ve köpekleri görebilmesi için her gün farklı bir yürüyüş rotası kullanın.
  • Pek çok farklı ortam türünü deneyin. Bir köpek çeşitli yerlerde sakin ve iyi huylu olmalıdır. Kaldırımları, yürüyüş yollarını, toprak yolları ve betonu deneyin. Aktivite miktarını değiştirin. Köpeğinizi bir gün sakin bir mahalleye, diğer gün ise şehrinizin yoğun bir kısmına götürün.
  • Mümkünse belirli günlerde tamamen farklı bir mahalleye gidin.

3 Güvenli bir seçenekse bir köpek parkını düşünün.

Köpek parkları bir köpeğin sosyalleşmesi için harika bir fırsat olabilir. Ancak yetişkin köpeğiniz daha önce sosyalleşmemiş olabilir. Bu durumda köpek parkına gitmek kaygıya neden olabilir. Köpeğinizin daha önce köpek yavrusu olarak sosyalleştiğini biliyorsanız, köpek parkına bir gezi faydalı olabilir. Özellikle köpeğinizi bir barınaktan aldıysanız, köpeğinizin geçmişi hakkında pek bir şey bilmiyor olabilirsiniz. Köpeğinizin daha önce sosyalleşip sosyalleşmediğinden emin değilseniz bir köpek parkında vücut diline dikkat edin. Tepkilerini okuyana kadar köpeğinizi parkta tasmalı tutun.
  • Köpeğiniz size yakın duruyorsa, diğer köpeklerden kaçınıyorsa ve herhangi bir noktada hırlıyorsa, köpek parkı muhtemelen onun için güvenli bir ortam değildir. Köpeğiniz daha önce diğer köpeklerle sosyalleşmemiş olabilir ve büyük köpek gruplarında olmaktan hoşlanmayabilir.
  • Bu durumda sosyalleşme aracı olarak köpek parklarından uzak durmalısınız. Bireysel köpeklerle kontrollü etkileşimlere bağlı kalın.
  • Şöyle düşünün: Eğer çok utangaç olsaydınız 35 kişiyle dolu bir odaya yerleştirilmeyi istemezdiniz değil mi? Aynı mantık utangaç köpekler için de geçerlidir.
4 Köpeğinizin agresif veya gergin hale gelmesi durumunda onu ortamdan uzaklaştırın.
Havlama, hırlama ve diğer saldırgan davranışların sıklıkla hakimiyet kurmanın bir yolu olduğu düşünülür. Bu nedenle pek çok kişi bu davranışları cezalandırma eğiliminde oluyor. Ancak bunlar aslında korkuya dayalı davranışlardır. Eğer köpeğiniz sosyalleşme sürecinde saldırganlaşırsa onu ortamdan uzaklaştırın ve sakinleştirin. Bu cezadan daha etkilidir.
  • Köpeğiniz başka bir hayvana havladığında dikkatini dağıtmaya çalışın. Dikkatini dağıtmak için köpeğinizin adını söyleyin veya bir ödül ya da oyuncak kullanın.
  • Köpeği ortamdan çıkarın. Onu diğer hayvandan güvenli bir mesafeye götürün. Buradan köpeğinizle sakinleşene kadar sakinleştirici bir sesle konuşun. Köpeğiniz sakinleştiğinde onu ortama geri getirin.

Bölüm 2/3:

Uygun Davranışı Övmek​

Bir Köpeği Diğer Köpeklerle Nasıl Sosyalleştirirsi.webp

1 Sakin kaldığı için köpeğinizi övün.

Bir köpeği sosyalleştirirken olumlu pekiştirme cezadan daha iyi sonuç verir. Köpeğinizi özellikle yeni ortamlarda gezdirirken onu övün.
  • Unutmayın, yaşlı bir köpek asla diğer köpeklere karşı tamamen arkadaş canlısı veya hevesli olmayabilir. Amaç sakin davranışları ödüllendirmek ve mutlaka şakacı davranışları ödüllendirmektir.
  • Yürüyüşte, köpeğiniz başka bir köpeğin yanından geçtiğinde, köpeğinizi övün. Sözlü övgü sunun ve ayrıca köpeğinizin kafasına okşayın.
  • Köpeğinizi karşılaştığı her köpekle etkileşime girmeye teşvik etmenize gerek yok. Bu mutlaka etkili bir sosyalleşme biçimi değildir. Tasma etkileşimleri her iki köpek için de stresli olabilir. Sadece köpeğinizin olaysız bir şekilde geçmesini sağlamaya çalışın.

2 Teklif ödül olarak kabul edilir.

İkramlar veya yiyecekler, köpeğinizi olumlu davranışları için ödüllendirmenin harika bir yoludur. Başka köpekleri getirme olasılığınız varsa, bir çanta dolusu küçük ikram getirin. Köpeğinizin başka bir köpeğin yanında her olumlu davranışında onu küçük bir ödülle ödüllendirin. Sözlü övgü de sunun.
  • Hemen ödüllendirmeyi unutmayın. Köpekler anlık yaşarlar. Neden ödüllendirildiklerini anladıklarından emin olmalısınız.

3 Köpeğiniz agresif veya gergin olduğunda sakin olun.

Yetişkin bir köpeğin sosyalleşmesi zor olabilir. Köpeğinizin diğer hayvanların yanında sakin kalması biraz zaman alacaktır. Köpeğinizin agresif veya gergin olması durumunda yapabileceğiniz en kötü şey paniğe kapılmaktır. Köpek kaygınızı, korkmanın haklı olduğunun bir işareti olarak yorumlayacaktır. Agresif davranışlar karşısında sakin kalmaya çalışın.
  • Bir köpeğin durumu kendisi için değerlendirmesi ve nasıl tepki vereceğini belirlemesi gerekir. Köpeğinizin tepki vermesine fırsat vermeden tepki verirseniz davranışını etkilersiniz.
  • Başka bir köpeğin yanına yaklaştığınızda davranışınızı kesinlikle değiştirmeyin. Vücudunuzu germekten, tasmayı sıkmaktan veya köpekle gergin bir sesle konuşmaktan kaçının. Daha önce olduğu gibi yürümeye devam edin ve nasıl tepki vereceğini köpeğinizin seçmesine izin verin.
  • Köpeğinizin saldırgan hale gelmesi durumunda onu cezalandırmayın. Sakinleşene kadar köpeğinizi durumdan uzaklaştırmanız yeterlidir.

4 Profesyonel eğitimi düşünün.

Yetişkin bir köpeğin sosyalleşmesi kolay değildir. Bu özellikle köpeğinizin başka davranış sorunları varsa geçerlidir. Köpeğinizi sosyalleştirmekte zorlanıyorsanız profesyonel eğitim faydalı olabilir.
  • Köpekleri sosyalleştirmek için tasarlanmış grup derslerine katılabilir veya bir köpek eğitmeni ile birebir seanslara katılabilirsiniz.
  • Olumlu pekiştirmeyi eğitim tekniği olarak uygulayan bir eğitmen bulduğunuzdan emin olun.

Bölüm 3/3:

Tuzaklardan Kaçınmak​

Bir Köpeği Diğer Köpeklerle Nasıl Sosyalleştirirsi (1).webp

1 Bir köpeği korktuğu için cezalandırmayın.

Korkuya dayalı davranışlar cezayla ancak pekiştirilir. Hırlama gibi saldırganlık gösterileri neredeyse her zaman korkudan kaynaklanır. Ceza sadece köpeğinizin korkması gerektiğine inancını güçlendirecektir.
  • Köpeğinizi cezalandırmak yerine alternatif bir komut sunun. Örneğin, köpeğiniz başka bir köpeğe havlamaya veya hırlamaya başladığında hemen "Otur" deyin.
  • Köpeğinizi korkabileceği ortamlara sokmaktan kaçının. Köpeğiniz gergin görünüyorsa bir arkadaşınızı veya aile üyenizi köpeğinize yaklaşmaya zorlamayın.

2 Agresif veya korku dolu davranışlara karşı dikkatli olun.

Yetişkin köpekler için sosyalleşme stresli olabilir. Köpeğinizi sosyalleştirirken saldırgan veya korku dolu davranışlara karşı dikkatli olun. Sosyalleşme ancak siz ve köpeğiniz için hoş bir deneyimse başarılı olur. Eğer bir köpek korkuyorsa durumu zorlamamalısınız.
  • Örneğin köpeğinizi bir arkadaşınızın evine başka bir köpekle tanıştırmak için getiriyorsunuz. Köpeğiniz yanınıza yakın duruyor ve vücudu gergin görünüyor.
  • Köpeğiniz keyif almıyor. Köpekleri ayırıp, köpeğiniz daha sakin olduğunda tekrar deneyebilirsiniz. Köpeğinizin sosyalleşme sürecinde olumsuz deneyimler yaşaması bazı ilerlemeleri tersine çevirebilir.

3 Mümkünse genç yaşta başlayın.

İdeal olarak, sosyalleşme süreci köpeğiniz yavruyken başlamalıdır. Yavru köpekler genellikle daha az korkarlar ve yeni durumlara korku yerine merakla tepki verme eğilimindedirler. Bir köpek yavrusu, köpek parkı gibi bir yerde yetişkin bir köpeğe göre daha rahat olabilir. Köpeğinizi henüz yavruyken alırsanız, mümkün olan en kısa sürede sosyalleştirmeye başlayın.

4 Yetişkin bir köpeğin asla diğer köpeklerle oynamayı öğrenemeyeceğini anlayın.

Birçok kişi barınaklardan yetişkin köpekleri sahipleniyor. Bu köpekler yavruyken sosyalleştirilmiş olabilir veya olmayabilir. Eğer köpeğiniz daha önce sosyalleşmemişse, diğer köpeklerle oynama konusunda hiçbir zaman hevesli olmayabilir. Beklentilerinizi gerçekçi tutun. Köpeğinizi, açıkça arkadaş canlısı ve şakacı olmak yerine, hayvanların önünde sakin ve saldırgan olmayan bir şekilde tutmaya çalışın.

İpuçları​

  • Köpeğinize başka bir köpekle birebir vakit geçirmek istiyorsanız sakin, uyumlu bir köpeği olan bir arkadaş seçin.


Köpeğinizin sosyalleşmesini desteklemek için bu makalede paylaşılan ipuçları ve deneyimleri paylaşın. Köpeğinizin diğer dostlarıyla güzel anılar biriktirmesi için neler yapıyorsunuz? Lütfen deneyimlerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşın!
 
<< Bizi Takip Edin

Forum istatistikleri

Konular
3,842
Mesajlar
4,515
Üyeler
426
Son Üye
medo

Kaynak istatistikleri

Kategoriler
26
Kaynaklar
1,605
İndirilme
36,098
Disk kullanımı
972.4 GB
Geri
Yukarı Alt
Community platform by XenForo® © 2010-2024 XenForo Ltd.1