Shopify Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dil Seç :
Hızlı Kategoriler
 

LocalHost

CreabyGA
Admin
Yazar
TC Onaylı
Uzman
BPKoin
13,135
Shopify, yazılım ve programlama bilgisi olmadan sanal ortamda ürünlerinizi satmanıza olanak sağlayan bir e-ticaret yazılımıdır. Shopify vasıtasıyla minimum seviyede bir enerji ile, tek ana kontrol merkezinden yönetilen belirli abonelik ücreti karşılığında e-ticaret mağazanızı kurarak ürünlerinizi hemen satmaya başlayabiliyorsunuz.
Eki Görüntüle 61

Shopify’ın Hikayesi​

Shopify 2019 verilerine göre 61 milyar dolar bir gelire ve 1 milyon satıcıya ulaşmıştır.

Kanada merkezli olan bu şirket oldukça ilginç bir kuruluş öyküsüne sahip. 2004 yılında 3 kayakçı arkadaş olan Tobias Lütke, Daniel Weinand ve Scott Lake Snowboard ekipmanlarını internet üzerinden satmanın kolay bir yolunu ararlar ve karşılarına çıkan hiçbir sistemden tatmin olmazlar.
Hiçbir sistemden tatmin olmayan bu üçlü kendi online mağazaları Snowdevil’i kurmaya karar verirler. Bir zaman sonra ise kendileri gibi e-ticaret yazılımına ihtiyaç duyan birçok kişinin olduğunun farkına varınca Shopify adında, e-ticaret sektörünün önde gelen yazılımlarından biri haline gelen şirketin temellerini atmış olurlar.

Shopify’ın Avantajları​

  • Online perakendecilere online mağaza işletme sürecini basitleştirmek için ödemeler, pazarlama, tasarım, nakliye gibi birçok hizmeti bir arada sunar.
  • Bulut tabanlı bir servis olması sebebiyle tüm internet tarayıcılarından ve cihazlardan ulaşılabilir.
  • Mağaza sahiplerinin minimum efor harcayarak ve hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kendi mağazalarını oluşturma imkanı sağlar. Kullanıcıların hosting ve sunucuya dair herhangi bir eğitim ve bilgiye gerek olmadan ürünlerini satma kolaylığı sağlar.
  • Kullanıcıların sevmediği birçok özellik ve diğer yazılımlarda bulunan hatalar yoktur.
  • Karşılığında belli bir bedel ödenmesi gerekse de Shopify kodlama, arayüzler, temalar gibi size ek hizmetler sunar.
  • Shopify‘ın 70’ten fazla ödeme seçeneği vardır. Ödeme seçeneğinin fazlalığı daha çok müşteri çekmenize fayda sağladığında diğer yazılımlar arasından kolaylıkla sıyrılır. Fakat Türkiye’de maalesef Garanti sanal pos kullanımına izin veriliyor. Taksitli kredi kartı satışlarında ise PayU, Garanti Sanal POS ve Iyzico aracılığı ile tüm bankalardan sorunsuz bir şekilde yapılabiliyor.
  • Dijital dünyada yer alan çoğu pazarlama araçlarını da bünyesinde barındırarak mağaza sahiplerinin sattıkları ürünleri diledikleri gibi özelleştirmesine olanak sağlıyor.
  • Shopify şablonları, markanızın görünümünü tamamlamak için resimler, logolar, metinler ve videolar ile özelleştirilebilir. Mağaza sahiplerinin ürünlerini istedikleri gibi kişiselleştirmelerine yardımcı oluyorlar.

Shopify’ın Dezavantajları Nelerdir?​

  • Küçük işletmelerin online mağaza oluşturması için ihtiyaç duyacakları tüm özellikleri bünyesinde barındırır fakat satıcıların kendine özel ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak özelliği bulunmamaktadır.
  • Shopify uygulaması temel bir özelliğinin yanında sunduğu eklentiler ve ek hizmetlerin abonelik ücretinden daha maliyetli olabilir.
  • Müşteri hizmetlerinin satıcılara destek vermede yetersiz kalması da bir diğer dezavantajlarından biri. Satıcı sayısının gittikçe arttığını düşünecek olursak verilen hizmeti daha da kısıtlayacak, herhangi bir problemle karşılaşmanız durumunda çözümde gecikme yaşanacaktır.

Shopify İpuçları ve Püf Noktaları​

1-Web Sitesi Tasarlarken Mobil Cihazlara Odaklanın​

Eki Görüntüle 62
Shopify harika bir web sitesi tasarım aracına sahiptir. Tek yapmanız gereken öğeleri sürükleyip bırakmak ve bir URL yapısı oluşturmak. Birçok kullanıcının unuttuğu şey, masaüstü sürümü ile birlikte web sitesinin harika bir mobil sürümünü oluşturmaktır.

Peki mobil sürüm oluşturmak neden önemli? Adobe’nin hazırladığı içerik durumu raporuna göre, her 10 kişiden 8’i cihazlarında açılan web sitesi düzgün görünmüyorsa web sitenize göz atmaya devam etmeyediğini gösteriyor. Bu, tek ve ufak bir hata nedeniyle web sitesi trafiğinizin %80 azalması demek.

Normalde, Shopify web sitenizin mobil cihazlarda iyi görünmesini sağlamak için kendiliğinden bir şeyler yapacaktır. Ancak siz yinede en çok kullanılan cihazlarda iyi performans gösterdiğinden emin olmak için web sitesini tekrar kontrol edin. Uygulamak istediğiniz mobil tasarımın en iyi uygulamaları şunlardır:
  • Başlığı sabit yapın
  • CTA düğmelerini büyütün
  • Görüntüleri ilgi odağı yapın
  • Mümkün olduğunca az metin göstermeye çalışın
  • Pop-up sayısını en aza indirin
  • Farklı ekran oranları için optimize edin

2-Eklentileri Dikkate Alın​

Eki Görüntüle 63
Shopify ile ilgili en iyi şey, sahip olduğu eklenti sayısıdır. İlk olarak kendinize bir HubSpot Shopify eklentisi edinin. Bu eklentiyi edinmek pazarlamayı otomatikleştirmenizi sağlar.

Örneğin, bir kişinin bir alışveriş sepetini terk etmesinden tam 10 dakika sonra eklentinin özelleştirilebilir bir e-posta göndermesini sağlayabilirsiniz. Bu, müşterileri kolay bir şekilde geri kazanmanıza yardımcı olur.

İhtiyacınız olan başka bir eklenti sosyal giriştir. Tek Tıkla Sosyal giriş veya Oxi Sosyal Giriş kullanın, bunlar Shopify Store’un en iyileridir. Sosyal giriş, ayda birkaç dolara mal olan basit bir özelliktir, ancak işiniz için çok şey ifade eder. Bir satın alma işlemi yapmadan önce sorunsuz kimlik doğrulamasına izin verir. İnsanların bir satın alma işlemi sırasında birden fazla alanı doldurmaları gerekiyorsa muhtemelen bu sepeti terk edeceklerdir.

Bu eklentiler kullanıcıların bir düğmeyi tıklayarak ilerlemelerini sağlar. Koleksiyonunuzda bulunması gereken son eklenti Shopify için Ürün İncelemeleridir. Kullanıcıların web sitesinde yorum yapmasına izin verir, oldukça basittir ve mağazalarınız için oldukça önemli bir yere sahiptir.

3-Fotoğrafçılığı Doğru Kullanın​

Eki Görüntüle 64
Shopify sizin için çok şey yapacak olsa da, maalesef her şeyi yapma imkanına sahip değildir. Satışlarınız için en önemli özelliklerden birini yapamaz. Bu en önemli özellik ise fotoğraf.

Web siteniz mükemmel bir şekilde görünebilir, ancak ürünlerin fotoğrafları zayıfsa, hiç bir yere ulaşmazsınız. Elbise, ayakkabı, aksesuar, mücevher vb. işler tamamen fotoğrafa bağımlıdır.

Ürününüzün kaliteli, yaratıcı fotoğraflarını çekmek için iyi bir fotoğrafçıya yatırım yapın. Kaliteli fotoğraflar ile web sitenizi oluşturduğunuz an web sitenizde önemli ölçüde giriş artışı sağlayacaktır.

4-SEO’nun Temellerini Öğrenin​

Eki Görüntüle 65
Bağlantı kurma, içerik pazarlaması ve benzerlerine ulaşmak uzun zaman alabilir, ancak temel bilgileri öğrenmek için birkaç saat harcamaya değer. Shopify size tüm enstrümanları sunar, yapmanız gereken tek şey bunları doğru bir şekilde kullanmaktır. Bu da zor değil, işte yapmanız gereken şeyler:
  • Site haritası oluşturun
  • Web sitesi hızı için görüntüleri optimize edin
  • İlgili sayfalara alakalı anahtar kelimeler ekleyin
  • Her sayfaya benzersiz başlık ve meta etiketler ekleyin
Elbette, bu adımlar bağlantılar oluşturmaya ve tanıtmaya başlamadığınız sürece web sitenizin görünürlüğüne yardımcı olmaz. Ancak, doğru SEO yapmaya erken başlamalısınız. Aksi takdirde, tanıtımını yapmadan önce Google’a uygun hale getirmek için saatlerce çalışma gerektiren bir web sitesi elde edebilirsiniz.

5-Ücretsiz Bir Alan Adı Kullanmayın​

Eki Görüntüle 66
Shopify sizin için size özel bir alan adı verecektir fakat Shopify tarafında verilen bu ücretsiz alan adı işletmenizin büyümesi için çok fazla bir etken yaratmaz. Kendi alan adınızı almadan önce işletmenizin büyümesini beklemeyin, bu alan adı işlemini erkenden yapmanız gerekmektedir.

Alan adınız için vereceğiniz düşük bir ücret sizin çok daha büyük bir değer kazanmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda yapacağınız SEO yalnızca sizin için çalışır.

6- Facebook Messenger Kullanmak​

Eki Görüntüle 67
Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %79’u e-posta yerine canlı sohbet etmeyi tercih ediyor çünkü canlı sohbet üzerinden daha hızlı bir geri dönüş alabiliyor.

%54’ü ise sosyal medya üzerinden konuşmayı tercih ediyor. Shopify canlı sohbet ve sosyal medyayı Facebook Messenger entegrasyonu ile birleştirmenizi sağlıyor. Facebook Messenger üzerinden bir chatbot kurulur ve en çok sorulan soruların cevabını yazdığınızda, chatbot bu sorulara doğrudan cevap verecektir, cevaplayamadığı soruları ise ekibinize yönlendirecektir. Böylelikle hem müşterileriniz anında cevap alırlar hem de siz daha fazla boş vakit sağlarsınız. Bu yöntem iki taraf için de idealdir ve ücretsizdir

7- Ürün Çeşitliliğini Arttırın​

Bu yöntem çok basit görünebilir fakat çok fazla kullanılan iyi ve eski bir stratejidir. Bu stratejiyi Amazon şirketi kitapçıları yenmek için kullandı.

90’lı yılların sonu ile 2000’lerin başlarında birçok insan mağazalardan kitap almayı tercih ediyordu fakat fazla çeşit kitap stok yapılamadığı için müşteriler eli boş dönüyordu. Amazon 7/24 tüm kitapları içeren bir site kurarak müşterilerin istedikleri bütün kitaplara istedikleri zaman ulaşmasını sağladı.

Kitapların hepsi istenilen miktarlarda satılamasa bile müşterileri memnun ettiler ve bu yolla büyük kazançlar elde ettiler. Bu örnek üzerinden de görebileceğiniz gibi ürün çeşitliliği arttıkça müşterilerin size olan bağlılığı da artış gösterecektir.

Shopify’da Ne Satmalıyım?​

Eki Görüntüle 68
Genel olarak yasal olan her şeyi burada satabilirsiniz. Sadece fiziksel somut ürünlerin yanında bir hizmet de satabiliyorsunuz. Kıyafetten elektrikli aletlere, konser biletinden dişçi randevusuna kadar geniş yelpazede ürün veya hizmet satmak mümkün.

Aslında burada önemli olan 1 milyon satıcıya sahip bir pazarda satılmayan hangi ürün var? Bu kadar satıcının olduğu bir yerde muhtemelen birçok ürün satılmaktadır fakat yine de daha büyük düşünüp, ön araştırma yapmak gerekir.

Fiziksel Ürünler: El emeği ile yaptığınız bir şey veya ürettiğiniz bir şey olabilir. Örnek olarak tişörtler, takılar, mücevherler, hediye kutuları gibi şeyler satabilirsiniz.

Hizmet: Bir tasarımcı, diş hekimi ya da spor hocası olabilirsiniz, Shopify ile müşterileriniz çevrimiçi rezervasyon yapabilir veya yine çevrimiçi görüşme sağlayabilirsiniz.

Biletli Deneyimler: Seyahat etkinlikleri, macera temalı etkinlikler, şarap tadımları, uygulamalı atölyeler gibi deneyim tabanlı işletmeler Shopify kullanabilirler. Shopify üzerinden sanatçılar veya diğer işletmeciler biletlerini satabilirler.

Kiralama: Kiralık işletmeler, fiziksel bir ürün söz konusu olsa dahi hizmet tabanlı birer işletmedir. Bir kıyafet veya bir sahne kiralamak istiyorsanız Shopify’ı bu alanda kullanabilirsiniz.

Shopify‘da Satışa Nasıl Başlarım?​

Eki Görüntüle 69
Shopify ana sayfaya e-mail adresinizi girerek deneme sürümünü başlat butonuna tıklayın. Sonraki adımda sizden şifrenizi ve mağaza isminizi isteyecek. Bu bilgileri girdikten sonra 14 günlük ücretsiz deneme sürümü ile mağazanızı oluşturmuş olacaksınız. Adım adım gidecek olursak;

1) Mağaza ismini oluşturup tıkladıktan sonra Shopify size neden bu platformu kullanmak istediğinizi, yılda ne kadar gelir elde ettiğinize dair birkaç soru yöneltiyor. Bilgileri doldurarak ileri butonuna basın.

2) Bu adımda istenen şahsi bilgilerinizi girerek online mağazanızı kuruyorsunuz.

3) Karşınıza çıkan kontrol panelinde ekrandaki adımları izleyerek paneli nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Bu adımlarla kendi temanızı seçebiliyorsunuz. Panelde bulunan ücretsiz temalar size basit ve sıradan gelebilir. Bu yüzden özel tasarlanmış ücretli temaları bir göz atmanızı öneririz. Temanızı seçtikten sonra ürünleriniz yükleyebilirsiniz.

4) Ödeme sisteminde ise sadece birkaç saat içinde online mağazanızı oluşturuyorsunuz.

Shopify Ücreti ve Hizmet Bedeli Ne Kadar ?​


Shopify, aylık abonelik sistemiyle çalışır.İşinizin amacına, büyüklüğüne göre de değişen 3 farklı çeşitte aboneliği bulunuyor.
  • Basic Shopify (29 dolar); yeni başlayanlar için
  • Shopify (79 dolar); işini büyütmüş satıcılar için
  • Advanced Shopify (299 dolar); işini ölçeklendirmek isteyenler için
Yukarıdaki abonelik paketlerini satın alarak online mağazanıza saatler içerisinde kavuşuyorsunuz. Eğer 1 ve 1’den fazla yıl için abonelik isterseniz size bir indirim de sunuyor.

Şimdi gelin paketleri deyatlı inceleyelim​

Basic Shopify​

Paket içeriğinde; sizden yaptığınız her işlemde %2,9+0,3 dolar komisyon kesilir.
Seçilen farklı ödeme seçeneklerinde harici komisyon bedeli %2 (Türkiye için PayU)’dir.
Shopify bu paket içerisinde bir de size 2 yönetici hesabı ve sınırsız ürün ve sınırsız depolama alanı sağlar.

Shopify​

Paket içeriğinde; sizden yaptığınız her işlemde 2.6% + 0.3 dolar komisyon kesilir. Seçilen farklı ödeme seçeneklerinde harici komisyon bedeli %1 (Türkiye için PayU)’dir. Shopify bu paket içerisinde bir de size 5 yönetici hesabı ve sınırsız ürün ve sınırsız depolama alanı sağlar.

Advanced Shopify​

Paket içeriğinde; sizden yaptığınız her işlemde 2.4% + 0.30 dolar işlem başı komisyon kesilir. Seçilen farklı ödeme seçeneklerinde harici komisyon bedeli %0.5 (Türkiye için PayU)’dir. Shopify bu paket içerisinde bir de size 15 yönetici hesabı ve sınırsız ürün ve sınırsız depolama alanı sağlar.

Yukarıdaki açıkladığımız 3 paket aslında Shopify’ın klasik paketleri. Bunların dışında yine aylık bazda ticaret hacmi yüksek olan satıcılar için düşünülmüş özel Shopify Plus paket mevcut. Ayrıca Shopify sosyal medya üzerinden satış yapacak satıcıları da düşünerek Shopify Lite paketini de satıcılar sunmuş.

Türkiye’de Shopify Kullanan 5 Site​

Mavi Jeans​

Mavi Jeans

NudeGlass​

NudeGlass

HobimDoğada​

HobimDoğada

Vegandükkan​

shopifykullanansiteler-3.jpg

Sosyetik AVM​

shopifykullanansiteler-4.jpg

Shopify’da Ücretli/Ücretsiz Ne Tarz Temalar Kullanabilirim ?​

Shopify’da ürünlerinizi öne çıkarmanın ve müşterilerinizi etkilemenin bir yoluda uygun tema kullanımıdır. Ücretli ve ücretsiz birçok tema var ancak biz ikisinide sizler için derledik:

Porto (Ücretli)​

Porto


Porto, geniş ürün yelpazesi bulunan siteler arasında en popüler Shopify temalarından birisidir. Porto’da sabit ve hareketli seçenekler de dahil olmak üzere sayısız önceden oluşturulmuş header kombinasyonu bulunmaktadır. Mağazanız için bir sidebar eklemek isterseniz Porto’da bu da mümkün.

Wookie (Ücretli)​

Wookie


Wookie neredeyse her çeşit e-ticaret sitesi için kullanılabilen esnek ve çok amaçlı bir Shopify temasıdır. Eğer premium bir tema arıyorsanız Wookie size web tasarım deneyiminizden bağımsız olarak çevrimiçi mağazanızın tasarımı üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlayacak

Yanka (Ücretli)​

Yanka


Kıyafet odaklı olan bu tema 18’den fazla oluşturulmuş moda mağazası demosu ile size çok fazla seçenek sunacaktır.

YOURStore (Ücretli)​

YOURStore

Themeforest’ın en çok satan online mağaza temalarından bir tanesi olan YOURStore’un 22 tane hazır teması sayesinde sitenizi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde kurup daha sonra istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

Boundless (Ücretsiz)​

Boundless


Mobil cihaz öncelikli olan bu tema orta ve büyük envantere sahip siteler için daha uygundur.
Minimal bir tasarıma sahip ve boydan boya görseller kullanmak istiyorsanız bu tema size göre.

Venture (Ücretsiz)​

Venture

Çok sütunlu açılabilir menüler ve uçtan uca slayt gösterisi imkanıyla son derece minimal ve gösterişli olan bu tema yüksek hacimli ve geniş envantere sahip siteler için gayet kullanışlı bir temadır.

Minimal (Ücretsiz)​

minimal.jpg


Adından da anlaşılacağı üzere son derece minimal olan bu tema her cihazda güzel gözüken ve özelleştirilebilen ürün görünümleri, koleksiyon görünümleri ve tipografisiyle ön plana çıkıyor.

Sizlere bu yazımızda Shopify hakkında bilgiler paylaştık. Shopify’ın ne olduğunu, nasıl kullanabileceğinizi, faydalı ve zararlı yönlerini aktarmaya çalıştık. Bunlar haricinde, Shopify’a nasıl başlayacağınızı, Shopify üzerinden neler satabileceğinizi ve Shopify’ı kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri ve bunlarla alakalı bazı püf noktalarını sizlere aktarmaya çalıştık.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
<< Bizi Takip Edin

Forum istatistikleri

Konular
3,824
Mesajlar
4,497
Üyeler
424
Son Üye
LovieSpeer

Kaynak istatistikleri

Kategoriler
26
Kaynaklar
1,605
İndirilme
34,680
Disk kullanımı
972.4 GB
Geri
Yukarı Alt
Community platform by XenForo® © 2010-2024 XenForo Ltd.1