Yazar Kılavuzu

Dil Seç :
Hızlı Kategoriler
 

BilgiPlatosu:Yazar Kılavuzu

Bu basit yazma kılavuzu, BilgiPlatosu'nun formatı ve tarzıyla eşleşen makaleler oluşturmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Muhtemelen bir makaleyi daha önce hiç tamamlamamış olan ve yaptıkları işi nasıl düzgün bir şekilde yapacaklarına dair bir çözüm bulmak için internette çılgınca arama yaparken kir veya kabartma tozuna bulanmış olabilecek biri için yazıyorsunuz. Bu nedenle makalelerinizin açık, kısa ve en önemlisi bilgilendirici olması gerekiyor.

BilgiPlatosu'nda yazarken genel amacımız, okuyucuların hızlı bir şekilde anlayabileceği gözden geçirilebilir bilgiler sağlarken aynı zamanda daha sabırlı kullanıcılar için zengin, bilgilendirici makaleler oluşturmaktır. Çevrimiçi içeriğin okuyucularının bilgiyi olabildiğince çabuk kavrayabilmeleri gerektiğinden, çoğu geleneksel basılı yayıncının tarzından uzaklaşmaya çalışıyoruz; böylece eski kuralların bazılarını pencereden dışarı atmış olacağız.

Unutmayın: Aşağıdaki tavsiyeler yazarken size rehberlik etmelidir. Her kuralın istisnaları olduğunun ve hiçbir şeyin kesin olmadığının farkındayız; bu nedenle makaleleri oluştururken veya düzenlerken her zaman en iyi muhakemeyi kullanın.

Konu Seçmek

BilgiPlatosu'nda yararlı bir konu olduğu sürece neredeyse istediğin her konunun nasıl yapılacağı hakkında bir makale yazabilirsin. Çok geniş kapsamlı ( Daha İyi Nasıl Uyunur gibi ) veya çok spesifik ( Sıcak Gecelerde Nasıl Rahat Uyunur gibi ) olabilir.

Yazmak istediğiniz konuyu tam olarak ele aldıysak, lütfen bunun yerine mevcut makaleyi düzenleyin . BilgiPlatosu ortak bir proje olduğundan, tonlarca düşük kaliteli, yinelenen makaleler oluşturmak yerine, insanların belirli bir konu hakkında yüksek kaliteli bir sayfa oluşturmak için birlikte çalışmasını istiyoruz.

Başlık Seçmek

Makale içeriğinizi tanımlamak için en sık kullanılan kelimelerle birlikte mümkün olan en kısa başlığı kullanın. Açık ol.

Başlığa bir fiille başlayın. Ve nasıl yapılır? İle bitirin.

Bir makaleye başlığında hatayla başlarsanız endişelenmeyin. Makalelerinizi her zaman düzenleyebilirsiniz.

Giriş

Giriş bölümü, okuyucunun bu leziz görünümlü çikolata parçacıklı kurabiyelerin kulağa yeterince iyi gelip gelmediğine karar verdiği yerdir. Makalenin türüne göre değişen stil ve üslupla okuyucunun makaleden ne öğreneceğine dair kısa bir genel bakış olmalıdır.

Teknik veya tıpla ilgili makalelerde olduğu gibi konu oldukça ciddiyse doğrudan konuya girin. Maksimum iki ila üç cümle hedefleyin ve kabartma veya dolgu maddesi eklemekten kaçının.

Eğer konu ilişkilerde veya makale hazırlamada olduğu gibi biraz daha neşeliyse, girişi mümkün olduğu kadar erişilebilir hale getirin. Bu makalelerde insanlar muhtemelen bilgi almak için okudukları kadar eğlenmek için de okuyorlar, bu nedenle onların gezinen gözlerini yakalamayı ve onları makalenin içine çekmeyi hedefleyin.

Okuyucuyu makaleye yönlendirmek için bir kapanış cümlesi oluşturun. Makaleye "bu adımları izleyin", "işte X yöntemleri" veya "aşağıya bakın" gibi ifadelerle atıfta bulunmaktan kaçının. Bunun yerine, "Bu makale size X'in nasıl yapılacağını gösterecek" gibi bir şey veya makalenin kapsadığı konu hakkında genel bir ifade yazmayı deneyin.

  • Alternatif olarak girişiniz, hakkında yazdığınız makalenin konusunun kısa bir geçmişi olabilir.

Adımlar

  1. Her adıma, "Orta boy bir tencereye iki bardak su koyun" gibi eylem odaklı bir talimatla başlayın.Pasif yerine aktif olduğunuzdan emin olmanın iyi bir yolu, her adımın bir fiille başlayıp başlamadığını kontrol etmektir.
    • Tüm BilgiPlatosu sitesi gibi makalenizin de insanlara bazı şeylerin nasıl yapılacağını öğretmesi gerektiğini unutmayın. Bir okuyucu, adımları sağladığınız görevi hemen veya makul bir süre içinde tamamlayamıyorsa, makalenizin onlara gerçekte ne öğretmiş olabileceğini ve önerdiğiniz konunun gerçekten eğitici olup olmadığını düşünün.
    • Gerekli olmadıkça adıma "Sonraki", "Ek olarak", "Ama" ve "Eğer" gibi geçiş sözcükleriyle başlamaktan kaçının.
  2. Söz konusu adımın ilk cümlesinde her adımın tamamını özetleyin. Yazarken bazı okuyucuların yalnızca ilk adımları atladığını unutmayın; bu nedenle kendinize, adımın ilk cümlelerinin, nasıl yapılır bölümündeki temel eylemleri anlamalarına yardımcı olup olmayacağını sorun. Eğer cevabınız evet ise, o zaman işi başardın! Aferin:)
  3. Birinci kişiyi kullanmaktan kaçının . Burası işbirliğine dayalı bir topluluk olduğundan, herkesin tavsiye konusunda işbirliği yapabileceğini açıkça belirtmek için makalelere "Ben, ben, benim" vb. koymaktan kaçınmak daha iyidir.
    • Kişisel hikayeleri talimatlara dönüştürün. "Bir defasında ısıyı çok yükselttim yumurtalar patladı" yazmak yerine "Isıyı düşük tutun yoksa yumurtalar patlayabilir" yazın.
    • Okuyucuya bir şeyi söylemenin en iyi yolunu anlatmaya çalışırken bazen "ben", "ben", "benim" vb. kullanmak kabul edilebilir. Örneğin, ''Bunu yapamam, üzgünüm' gibi bir şey söylemeyi deneyin.''
  4. Kolay okuma için adımları düzenleyin. Okuyucular en iyi tepkiyi üç ila dört satır uzunluğundaki ana adımlara verirler. Ana adımlarınızdan birinin veya makalenin biraz uzun göründüğünü fark ederseniz takip etmeyi kolaylaştırmak için alt adımlar veya alt bölümler eklemeyi düşünün.
    • Destekleyici oyuncu olarak alt adımlarınızı (dairesel madde işaretleri) kullanın . Bunlar özellikle bir adımı birden fazla parçaya ayırmanız gerekiyorsa veya okuyucunun adımı tamamlamasına yardımcı olabilecek ek bilgiler varsa kullanışlıdır.
    • Makale birkaç adımlık basit bir sürecin ötesine genişletilebildiğinde, işleri parçalara ayırmak için Sayfalar veya Seriler alt bölümlerini de kullanabilirsiniz . Hedefe ulaşmak için tüm bölümler gerekli olduğunda "Bölümler"i, hedefe ulaşmak için yalnızca bir bölüm gerekli olduğunda "Yöntemler"i kullanın (her bölüm aynı amaç için farklı bir yaklaşımdır).
  5. Adımların sayısı zamanla değişebileceğinden açıkça diğer adımlara atıfta bulunmaktan kaçının. 
    • Örneğin, "1. Adımı Tekrarlayın" yazmak yerine "Durulama işlemini tekrarlayın" yazın.
  6. Dünyanın her yerinden insanların BilgiPlatosu'nu kullandığını unutmayın. Makaleniz özellikle söz konusu ülkeyle ilgili olmadığı sürece, yalnızca bir ülkedeki kişilerin takip edebileceği adımları eklememeye çalışın (örneğin, Nasıl Birleşik Krallık Vatandaşı Olunur veya Brezilya'da Nasıl Mülk Satın Alınır).
    • Benzer şekilde, makale belirli bir cinsiyet için yazılmadığı sürece (örn. Kaşları Nasıl Kesilir (Erkekler için) veya Kızdan Kıza Nasıl Flört Edilir ) cinsiyet zamirlerini nötr tutmayı hedefleyin (örn. o yerine onlar/onları kullanın) .
    • Belirli markalardaki ürünlerin dünyanın bazı bölgelerinde bulunmadığını unutmayın; bu nedenle mümkün olduğunca marka adları kullanmaktan kaçının (örneğin, "Jell-O" yerine "jelatin" demek).
  7. "Sabırlı olun", "Eğlenin" veya "Kendiniz olun" gibi genel adımlardan kaçının. Bu adımlar hemen hemen her göreve uygulanabilir, dolayısıyla pek yararlı olmazlar. Tavsiyeyi konuya özel yapın.
    • Bunun bir istisnası, okuyucuların, tıpkı bir el işi makalesinde olduğu gibi, bitmiş ürünün resmini görmek istediği bir makalenin son adımıdır. Bu durumda son adım yalnızca "Bitti" kelimesi olabilir.
  8. Hatalarınız için yazınızı gözden geçirin. Her cümlenin büyük harfle başlayıp noktayla bittiğinden emin olun. Dilbilgisi ve yazım sizin güçlü noktanız değilse çok fazla endişelenmeyin. Makaleyi taslak olarak kaydedip moderatörlerden düzeltme talep edin.

İpuçları

  • İpuçları bölümü, nasıl yapılır işleminin nasıl yapılacağı konusunda okuyucuya yardımcı olacak ilave rehberlik içermelidir. İpuçları birkaç farklı şey yapabilir:
    • Adımlar bölümünde sunulan bilgileri genişletin: “Pastanızın piştiğinden emin olmak için bir kürdan takıp çıkarın. Kürdan temiz çıkarsa kek hazır demektir.”
    • Kullanılabilecek alternatifler konusunda okuyucuları bilgilendirin: “Bu tarifte tereyağı yerine bir yemek kaşığı zeytinyağı kullanılabilir.”
    • Başka yerde uygun olmayan diğer yararlı, adım dışı bilgileri sunun.
  • İpuçları bölümü kişisel görüşlere, "Keyfini çıkarın!" gibi genel yorumlara uygun değildir. veya "İyi eğlenceler!" veya ana adımlardaki bilgilerin tekrarlanması için.

Uyarılar

  • Uyarılar bölümü, okuyucuları görevi tamamlarken karşılaşabilecekleri hayati tehlikeler veya oluşabilecek büyük maliyetler gibi ciddi sorunlar konusunda uyarmak gerekiyorsa kullanılmalıdır.
  • Her makalenin bir Uyarılar bölümü olmayacaktır, ancak bu bıçak fırlatan makaleyi bir Uyarı bölümü olmadan geçmeye çalışıyorsanız belki de yaklaşımınızı yeniden düşünmeyi düşünmelisiniz.
  • “Makasla kendinizi kesmemeye dikkat edin” gibi bariz uyarılardan kaçının.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • İhtiyacınız Olan Şeyler bölümüne, görevi tamamlamak için gerekli tüm fiziksel öğeleri (örneğin makas, iğne, iplik) ekleyin. Fiziksel olmayan ihtiyaçları (örneğin, azim, zaman) veya bariz olan veya muhtemelen okuyucunun zaten erişebileceği öğeleri dahil etmeyin.
  • Listelenen bir öğenin önüne "1" yazmayın.
    • Örnek: Yanlış: Bir kalem ; Doğru: Kalem

İçindekiler

  • Makalenizin Malzemeler bölümüne ihtiyacı varsa bu bölüm makalenin en üstünde, Giriş bölümünün altında ve Adımların üstünde yer almalıdır. Makale için gerekli olan tüm yenilebilir öğelerin yanı sıra bunların hem metrik hem de gr birimlerini ekleyin.
  • Tavalar, mutfak eşyaları, aletler veya makineler (örneğin buzdolapları) gibi yenmeyen öğeler, İhtiyacınız Olan Şeyler altında listelenmelidir.

Genel kurallar

Referans Sağlama

  • Okuyucuların BilgiPlatosu'nda sunduğumuz bilgilerin doğruluğu konusunda kendilerini güvende hissetmelerini istiyoruz, bu nedenle hem kaynak bulmaya hem de saygın referansları seçmeye büyük önem veriyoruz.
  • Saygın kuruluşlar tarafından yönetilmedikçe kişisel blogları ve web forumlarını referans olarak kullanmaktan kaçının (örneğin, üniversite web sitesinden bağlantı verilen bir profesörün blogu veya bir uzmanın kişisel sitesi). Yemek pişirme veya zanaatkarlık gibi daha hafif konular için, referanslarınız profesyonel göründüğü ve ciddi hatalar içermediği sürece, kullanabileceğiniz çok sayıda saygın bireysel blog vardır.
  • eHow, Ask.com, Examiner.com gibi web sitelerinden veya canlı bir bilgi doğrulama sürecinin gerçekleşmediğinden şüphelendiğiniz diğer sitelerden kaçının.
  • Reklamlarla aşırı dolu web sitelerini, özellikle de kötü amaçlı olanları kullanmayın. AdBlock kullanıyorsanız referans aramadan önce onu kapatın.
  • Metin içi alıntıların makalede saklanma olasılığı çok daha yüksek olduğundan, metin içinde dış kaynaklara köprüler eklemeyin. Bununla birlikte, ana metin içindeki harici kaynaklara olan köprüler, özellikle okuyucuları başka bir siteye çekmeyi amaçlıyorsa, editörler tarafından sıklıkla değiştirilecek veya kaldırılacaktır; bunlar geçmişte spam gönderenler tarafından çok sık eklenmişti.
  • Metin içi alıntıları kullanmak, özellikle referanslarınız dikkate alınıyorsa, yazdıklarınızın güvenilirliğini artırabilir ve okuyucuların daha fazla bilgi istediklerinde daha derine inmelerine olanak sağlayabilir.
    • Bu kılavuzdaki (aşağıda) metin içi alıntı örneğine bakın.

Marka isimleri

  • Mümkün olduğunca belirli ürünlere atıfta bulunmaktan kaçının. Örneğin, döküntülerin nasıl temizleneceğiyle ilgili bir makale, okuyucuların Scotch-Brite™ Mutfak Mendilleri yerine bez veya kağıt havlu kullanmasını tavsiye ediyor.
  • Bu kuralın iki istisnası vardır:
    • Makaleniz belirli bir ürünün nasıl kullanılacağından bahsettiğinde, örneğin Excel'de Grafik Nasıl Oluşturulur ?
    • Markalı bir ürünün alternatifi olmadığında.

İçerik Oluşturma Araçlarının Kullanımı

  • Makale kopyanızı veya görsellerinizi geliştirmek için sohbet robotları veya diğer otomatik metin oluşturucuları kullanmamanızı rica ediyoruz.

Ölçümler

  • BilgiPlatosu'nun uluslararası takipçi kitlesine uyum sağlamak için her zaman hem emperyal hem de metrik ölçümlere bakın: "Her gün bir mil (1,6 km) yürüyün.". Diğer iyi uygulamalar arasında "112'yi arayın" yerine "Acil servisleri arayın" gibi genel ifadelerin kullanılması yer alır.

Makaleleri Kategorize Etme

  • BilgiPlatosu'nda her makale bir biçimde kategorize edilmelidir. Bir veya iki kategoriniz olsa da bazen "Kalite İncelemesindeki Makaleler" adı verilen üçüncü bir kategori de bulunabilir. Bu, makalenin sıralamasının düşürüldüğü ve düzenleme ve iyileştirme gerektirdiğinden makaleye doğrudan erişilmediği sürece okuyucular tarafından makaleye erişilemeyeceği anlamına gelir.

 

Forum istatistikleri

Konular
3,996
Mesajlar
4,676
Üyeler
662
Son Üye
JamNawlima05

Kaynak istatistikleri

Kategoriler
26
Kaynaklar
1,605
İndirilme
83,205
Disk kullanımı
972.4 GB
Geri
Yukarı Alt
Community platform by XenForo® © 2010-2024 XenForo Ltd.1